Achtergrond van de Ragdoll:

De Ragdoll is één van de meest recente kattenrassen, die ontstaan zijn in 1960 in Californië. Het begon allemaal in het huis van Ann Baker, die een grote, langharige kattenras wilde ontwikkelen met een zachte persoonlijkheid. De ragdoll is van oorsprong een paring tussen de witte vrouwelijke Josephine en verschillende langharige mannen van onbekende afkomst die Baker in haar buurt vond.

 

Twee lijnen

Baker selecteerde in het fokproces katten met het karakteristieke Himalaya-patroon. Birmanen, burmezen en perzen werden al vroeg in het fokken opgenomen. Hierdoor ontstonden er twee lijnen: het lichte ras en het donkere ras, verwijzend naar de kleur en patronen.

 

Alle moderne ragdolls zijn terug te leiden op deze twee lijnen. Het ras werd pas in de jaren negentig officieel geregistreerd, maar is enorm populair geworden.

 

Persoonlijkheid

De ragdoll heeft een zachte, lieve en liefdevolle persoonlijkheid. Hij is waarschijnlijk het meest bekend om zijn vermogen om volledig te ontspannen in het lichaam, net als een lappenpop (ragdoll). Wees niet verbaasd als uw ragdoll in slaap valt op uw schoot op zijn rug, met zijn benen in alle richtingen gestrekt.

 

Sociaal en aanhankelijk

Ragdolls hebben een lief karakter en houden van hun gezin. Hij houdt ervan om te zien wat u aan het doen bent en om onverwacht kopjes te geven. Hij heeft niet veel aandacht nodig, zolang hij maar bij u in de buurt kan zijn. Het ras is gemakkelijk om mee te leven omdat ze erg sociaal zijn en goed samengaat met de meeste mensen en huisdieren, zoals andere katten en honden. Meestal zijn ze geweldig met kinderen en houden van samen spelen.

 

Uiterlijk, maat en gewicht

De ragdoll is een grote kat en kan er vooral indrukwekkend uitzien met zijn lange vacht tijdens de winter. Het vrouwtje weegt gewoonlijk tussen de 4 en 6 kg en het mannetje kan tot 9 kg wegen.

 

Het kan enkele jaren duren voordat ze hun volledige grootte hebben bereikt, meestal vier jaar. Het lichaam is groot en gespierd met een dikke nek, ronde harige poten en een borstelige staart. Het hoofd is breed met een zachte driehoekige vorm, een licht gebogen neus en middelgrote oren met afgeronde punten.

 

Kleur ragdoll

Ragdolls kunnen drie verschillende kleurpatronen hebben:

 

mitted: het gezicht is gekleurd terwijl de kin, borst en onderkant van de buik tot aan de staart wit zijn

bicolor:op het gezicht is een omgekeerde witte ‘’V’’ te zien waarbij de oren en (deel van de) ogen gekleurd zijn

colorpoint: de vacht is cremekleurig in plaats van wit

De ragdoll is één van de weinige kattenrassen waar wit is toegestaan ​​in combinatie met de mitted kleur. Ragdolls hebben meestal lichtblauwe ogen.

 

Vachtverzorging

De vacht is lang met weinig ondervacht. Het vereist één keer per week goed kammen, het hele jaar door, om klitten te voorkomen die zich kunnen opbouwen tot pijnlijke knopen. Zorg ervoor dat u grondig kamt op de buik en rond de benen.

 

Speciaal voor het ras

Het ras staat bekend om zijn flexibele lichaam en hoe ze zich volledig kunnen ontspannen. Ze slapen in waarschijnlijk elke positie alsof ze volledig botloos zijn. Dit betekent niet dat ze geen pijn voelen of dat u een ragdoll kunt vasthouden op elke manier.

 

Houd tijdens het dragen uw ragdoll met beide handen vast als goede ondersteuning. Zo voorkomt u dat uw ragdoll pijn krijgt.

 

Erfelijke ziekte

Ragdolls zijn over het algemeen gezond, maar zoals bij veel raskatten kunnen ze erfelijke ziektes hebben. Wat een probleem kan zijn, is hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Dit is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten in het algemeen. Dit veroorzaakt een verdikking van het hartspier. Laat een hartecho maken om erachter te komen of de hartspier verdikt is.

 

Voeding

Ragdolls zijn vrij grote katten, maar dat betekent niet dat ze veel eten nodig hebben. Ook hebben ragdolls geen speciale voeding nodig. Gezond en voedzaam droog en nat voer is voldoende. Hills, Animonda, Carny en Almo Nature zijn enkele voorbeelden.